Arpacık Soğanlı Köz Biber Çorbası

Selamün Aleyküm Hikmet Fevzi Bereket , Burada

Malzemeler:

• 1 kilo kapya biber 
• 3 çorba kaşığı zeytinyağı 
• 1 çorba kaşığı tereyağı 
• 100 gram labne peyniri 
• 10 adet arpacık soğan 
• Tuz, kimyon 

Hazırlanışı:

Kapya biberleri yıkayıp süzdükten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın. Üzerlerine 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. 200 dereceye ayarlı fırında közleyin. Közlediğiniz biberleri fırından alın, soğuyunca çekirdeklerini ve kabuğunu temizleyin. Közlenmiş biberleri labne peyniri ile mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp kabuğu soyulmuş arpacık soğanları karamelize olana dek kavurun. Biber püresini ve kontrollü olarak yavaş yavaş sıcak suyu ekleyin. Kıvamını elde edince birkaç taşım kaynatın. Tuzunu ve kimyonunu ekleyerek tatlandırın. Ocaktan alın, sıcak sıcak servis yapın. 

Nar Ekşili Soğan Çorbası 

Malzemeler:

• 3 adet soğan 
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı 
• 1 çorba kaşığı tereyağı 
• 1 çay bardağı kuru fasulye 
• 2 adet karanfil tanesi 
• 1,5 litre su 
• Bir avuç kereviz yaprağı 
• Tuz, top karabiber 
• 2 çorba kaşığı nar ekşisi 

Hazırlanışı: 

Kuru fasulyeyi birkaç saat sıcak suda beklettikten sonra tencereye aktarın. Karanfil tanelerini ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama suyunu daha sonra çorbada kullanmak üzere ayırın, atmayın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ve tereyağını ısıtıp irice doğranmış soğanları kavurun. Fasulyeyi haşladığınız suyu, fasulyeleri, kereviz yapraklarını, tuzu ve top karabiberi ekleyin. 5 dakika daha haşlayıp ocaktan alın. Nar ekşisini ekleyip çorbayı karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın. 



Kurutulmuş Domatesli Tarhana Çorbası 

Malzemeler:

• 1 küçük kase kurutulmuş domates 
• 3 çorba kaşığı zeytinyağı 
• 1 çay bardağı toz tarhana 
• 1,5 litre su 
• 2 diş sarımsak 
• 1 çorba kaşığı tereyağı 

Üzeri İçin: 

• 100 gram kıyma 
• 1 çay kaşığı domates salçası 
• 1 çay kaşığı biber salçası 
• 1 adet dolmalık kırmızı biber 
• 1 çorba kaşığı sıvı yağ 
• Tuz, taze çekilmiş karabiber 
• 1 çorba kaşığı haşlanmış mısır taneleri 

Hazırlanışı: 

Tarhanayı 1 su bardağı ılık suda 10 dakika bekletin. Üzeri için kıymayı sıvı yağla birlikte kavurun. Salçayı, küp şeklinde kesilmiş kırmızı biberi ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra tuzunu, haşlanmış mısırı ve taze çekilmiş karabiberini ekleyerek tatlandırın. Kurutulmuş domatesleri küçük bir sos tenceresine alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip orta ateşte yumuşatın. Yumuşattığınız domatesleri ocaktan alın, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek püre haline getirin. Kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağını tencerede ısıtıp kıyılmış sarımsakları kavurun. Püre haline getirdiğiniz domatesleri ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra suyunu ekleyin. Orta ateşte, sürekli karıştırarak yoğun bir kıvam elde edince tereyağını ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerine de kıymalı karışımdan bir çorba kaşığı kadarını dökün. Sıcak sıcak servis yapın. 

Yoğurtlu Pirinç Çorbası 

Malzemeler:

• 1,5 kilo yoğurt (Oda ısısında)
• 1 adet yumurtanın sarısı 
• 1 çorba kaşığı nişasta 
• 1 kahve fincanı pirinç 
• 1 çorba kaşığı tereyağı (Tepeleme) 
• Yarım demet taze nane 
• Tuz

Hazırlanışı:

Tencerede yoğurdu, yumurta sarısını ve 1 çay bardağı suda inceltilmiş nişastalı suyu iyice çırpın. Tencereyi ocağa alın, sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Pirinçler yumuşayınca çok ince kıyılmış taze naneyi, 1 çorba kaşığı tereyağını ve tuzunu ekleyip ocaktan alın. Çorbanın kıvamı yoğunsa isteğe göre sıcak su ilave ederek dengeleyebilirsiniz. Çorbayı ocaktan alın. Arzuya göre az tereyağında kavrulmuş salça eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Soğuk havalarda içinizi ısıtacak lezzetli çorba tarifleri Yemek Zevki dergisinin ekim sayısında!


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski