Ramazan ayında çoğu kişinin orucunu açarken tercih ettiği hurmanın faydalarını yeterince biliyor musunuz? Bu özel meyveyi geleneksel lezzetlerimizle harmanladık.

Selamün Aleyküm Hikmet Fevzi Bereket , Burada
Ramazan ayında çoğu kişinin orucunu açarken tercih ettiği hurmanın faydalarını yeterince biliyor musunuz? Bu özel meyveyi geleneksel lezzetlerimizle harmanladık. 



İmambayıldı  

Malzemeler:  

• 4 adet kemer patlıcan  

• 2 adet soğan  

• 1-2 adet çarliston biber  

• 2 adet olgun domates  

• Tuz, taze çekilmiş karabiber  

• Bir tutam toz şeker  

• 4-5 adet hurma  

• Kızartmak için riviera zeytinyağı  

Hazırlanışı:  

Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan ikiye kestikten sonra uç kısımlarında 1-2 cm kalacak şekilde kesin. Tuzlu suyun içine aktarıp 15 dakika kadar bekletin. Patlıcanları tuzlu suyun içinden çıkartıp iyice süzdükten sonra kağıt havlu ile kurulayın. Kızgın yağda patlıcanları yumuşayıncaya kadar kızartın ve geniş bir tepsiye dizin. Soğanları soyup zar şeklinde doğrayın. Biber ve hurmaları, çekirdeklerini temizleyip küp şeklinde doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Soğanları ve biberleri birkaç kaşık sıvı yağda kavurun. Rendelenmiş domatesi, tuzu, taze çekilmiş karabiberi ve doğranmış hurmaları da ekleyip kavurmaya devam edin. Ocaktan alın. Karışımı önceden kızartmış olduğunuz patlıcanların içlerine paylaştırın. Üzerlerine isteğe göre taze kekik ve kiraz domatesleri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.  

 

Hurmalı Kuru Fasulye  

Malzemeler:  

• 1,5 su bardağı kuru fasulye  

• 6-7 adet hurma  

• 1 adet soğan  

• 1 adet büyük boy domates  

• 2-3 adet çarliston biber  

• 1 tatlı kaşığı domates salçası  

• 2 çorba kaşığı sıvı yağ  

• Tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber

Hazırlanışı:

Kuru fasulyeyi bir gün öncesinden soğuk su ile ıslatın. Ertesi gün suyunu süzdürün. Derin bir tencerede bol su ile veya düdüklü tencerede diri kıvamda haşlayın. Suyunu süzdürün. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Biber ve hurmaların da çekirdeklerini temizleyip zar şeklinde doğrayın. Tavada sıvı yağı kızdırıp soğanı kavurun. Salçayı ilave edip kavurmaya devam edin. 2-3 su bardağı sıcak su ekleyip birkaç taşım kaynatın. Haşlanmış fasulyeleri, biber ve domatesleri ilave edin, tuzunu ve baharatını ekleyip tatlandırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Ocaktan alın. İsteğe göre servis sırasında kıyılmış maydanoz ilave edin. Sıcak servis yapın. 

  

Hurmalı Beğendili Kebap  

Malzemeler:  

• 2 adet bostan patlıcanı  

• 30 gram tereyağı  

• 2 çorba kaşığı (tepeleme) un  

• 1 su bardağı sıcak süt  

• 1 adet soğan  

• 1 çorba kaşığı domates salçası  

• 2 su bardağı su  

• 500 gram kuşbaşı kuzu eti  

• 5-6 adet hurma  

• 1 adet büyük boy domates  

• Tuz, karabiber  

• 1 tatlı kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi

Hazırlanışı:

Patlıcanları közleyin. Ilınınca kabuklarını soyup çatalla ezin veya ince ince doğrayın. Derin bir tavada tereyağının yarısını eritip unu kavurun. Sıcak sütü ekleyin. Sürekli karıştırarak yoğun bir kıvam elde edene kadar pişirin. Ocaktan alın. Tuzunu, Hindistan cevizini ve taze çekilmiş karabiberini ilave edip tatlandırın. Ayrı bir tavada kalan tereyağını kızdırıp soğanı kavurun. Kuşbaşı eti ilave edin. Suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Sulandırılmış salçalı suyu da ekleyin. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Etleri indirmeye 5 dakika kala zar şeklinde doğranmış domatesi ve irice doğranmış hurmaları ilave edin. Yüksek ateşte suyunu çekene dek pişirin. En son tuzunu ve karabiberini ekleyip tatlandırın. Hurmalı kebabı patlıcan beğendi ile sıcakken servis yapın. 

  

Hurmalı ve Pastırmalı Börek 

 Malzemeler:  

• 3 adet hazır yufka  

• 2 adet dolmalık kırmızı biber  

• 1 adet soğan  

• 4-5 dilim pastırma  

• 6-7 adet hurma  

• 4-5 dal dereotu  

• 1 kase rendelenmiş taze kaşarpeyniri  

• 3 çorba kaşığı sıvı yağ  

• Tuz, karabiber  

Üzeri İçin:  

• 1 küçük kase yoğurt  

• 1 adet yumurtanın sarısı  

Hazırlanışı:  

Biberleri, çekirdeklerini temizleyip zar şeklinde doğrayın. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Dereotunu kıyın. Hurmayı küçük küçük doğrayın. Pastırma dilimlerini de jülyen doğrayın. Sıvı yağı tencerede kızdırıp soğan ve biberi kavurun. Doğranmış pastırmayı, hurmaları, tuzu ve dereotunu ekleyip birkaç dakika daha kavurun. İç malzemeyi ılınmaya bırakın. Yufkaları üst üste serip sekiz eşit şekilde üçgen parçalar elde edin. Her parçanın geniş kısmına iç malzemeden paylaştırın. Rulo şeklinde sarıp fırın tepsisine yan yana dizin. Üzerleri için yoğurt ile yumurta sarısını iyice çırpın. Fırça yardımı ile her börek hamurunun üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında iyice kızartın. Ilık servis yapın. 

  

Hurmalı Çiğ Köfte  

Malzemeler:  

• 500 gram yağsız çiğ köftelik kıyma  

• 500 gram ince bulgur  

• 1 adet büyük boy soğan  

• 2-3 diş sarımsak  

• 1 çorba kaşığı biber salçası  

• 1 tatlı kaşığı domates salçası  

• 1 çorba kaşığı pul biber  

• 1 paket köfte baharatı  

• 1 demet maydanoz  

• 4-5 adet hurma  

• 1 kase limonlu su  

Hazırlanışı:  

Soğanı ve sarımsakları soyup çok ince kıyın. Çukur bir kaba kıymayı, soğanı, sarımsakları, salçaları, tuzu ve baharatı aktarın. Elinizi arada bir limonlu su ile ıslatarak iyice yoğurun. İnce bulguru da ekleyin. Yarım saat boyunca birkaç kez iyice yoğurun. En son küçük küçük doğranmış hurmayı ve kıyılmış maydanozu ekleyin. İyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle sıkıp şekillendirin. Marul yaprakları ve limon dilimleri ile servise hazır edin. 

  

Hurma Tatlısı  

Malzemeler:  

• 1 su bardağı un  

• 1 çorba kaşığı toz şeker  

• 1 kahve fincanı irmik  

• 1 tatlı kaşığı kuru maya  

• 30 gram tuzsuz tereyağı  

• 2 çorba kaşığı süzme yoğurt  

• 1 su bardağı su  

• 1 adet yumurta  

• 12-15 adet hurma  

• 1 küçük kase iri çekilmiş Antep fıstığı içi  

Şerbeti İçin:  

• 1 su bardağı su  

• ¾ su bardağı toz şeker  

• 1 tatlı kaşığı limon suyu  

Hazırlanışı:  

Unu eleyip ortasını havuz gibi açın. Mayayı az su ile ıslatıp una ilave edin. Kalan malzemeyi de ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalburun üstünde elle basarak yayın. Ortalarına çekirdekleri çıkartılmış hurmaları yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Şerbet için su, şeker ve limon suyunu sos tenceresinde birkaç taşım kaynatın. Fırından çıkardığınız hamurun üzerine gezdirin. Tatlıyı ılınmaya bırakın. Tatlıyı isteğe göre ince ince dilimlenip karamelize olmuş mürdüm eriği ve iri çekilmiş Antep fıstığı ile süsleyip servis yapın. 

  

Hurmalı Pankek  

Malzemeler:  

• 1 su bardağı un  

• 2 çorba kaşığı nişasta  

• 1 çorba kaşığı toz şeker  

• 1 su bardağı süt  

• 1 çay kaşığı vanilya  

• 2 çay kaşığı kabartma tozu  

• 3-4 adet hurma  

• 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ  

Hurmalı Krema İçin:  

• 1 kahve fincanı krema  

• 10 adet hurma  

Hazırlanışı:  

Pankek hamuru için unu, nişastayı, şekeri, sütü, vanilyayı ve kabartma tozunu pütürsüz bir kıvam elde edene dek iyice karıştırın. En son çekirdekleri çıkartılıp çok ince doğranmış hurmaları ilave edin, tekrar karıştırın. Sıvı yağdan 1 çay kaşığı kadarını alıp tabanı düz bir tavada kızdırın. Tavaya karışımdan küçük bir kepçe dökerek her iki tarafını pişirin. Malzeme bitene dek bu işleme devam edin. Hurma kreması için hurmaların çekirdeklerini çıkartıp çok ince doğrayın. Krema ile birlikte mikserde iyice ezin. Krep hamurlarını yuvarlak çember kalıp yardımı ile eşit yuvarlaklar elde edecek şekilde kesin. Her pankek hamurunun arasına hazırlamış olduğunuz hurmalı kremadan sürün. Üst üste yerleştirip isteğe göre enine ikiye kestikten sonra taze meyve sos ve meyvelerle birlikte servis edin. 

 

Sütlü ve Hurmalı Mus  

Malzemeler:  

Sütlü Tatlı İçin:  

• 1 litre süt  

• 1 çay bardağı krema  

• 1,5 çay bardağı toz şeker  

• 1 çay bardağı un  

• 1 çay bardağı pirinç unu  

• 15 gram margarin  

Hurmalı Tatlı İçin:  

• 2 adet yumurta  

• 2 çorba kaşığı toz şeker  

• 2 çorba kaşığı toz jöle  

• 1 kahve fincanı krema  

• 160 gram bitter çikolata  

Hazırlanışı:  

Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Toz jöleyi birkaç kaşık ılık suda eritin. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp zar şeklinde doğrayın. Yumurtaları ve şekeri bir mikser yardımı ile 5 dakika boyunca köpük köpük olana dek iyice çırpın. Ayrı bir kapta kremayı iki misli olana dek çırpın. Yumurtalı karışıma benmari usulü eritilmiş çikolatayı, kremayı, doğranmış hurmaları ve jöleyi ekleyin. İyice karıştırın. Karışımı küçük kaplara paylaştırın. Sütlü tatlı için margarin dışındaki tüm malzemeyi tencerede çırpın. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. En son margarini ilave edin. Eriyince mikserle iyice çırptıktan sonra ocaktan alın. Sütlü tatlı ılınınca hurmalı musların üzerine paylaştırın. Oda ısısında soğuması için bekletin. İsteğe göre çok ince tabaka halinde çikolata sos, meyveli ve kremalı sos, beyaz çikolata ve dilimlenmiş incir ile de servis yapabilirsiniz. 

Farklı yemek tarifleri Yemek Zevki dergisinin Mayıs sayısında!


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski