İster akşamdan ön hazırlıklarını yapın ister sahura 1 saat kala kalkıp kolları sıvayın, bu lezzetler hem doyurucu hem de sizi pek fazla yormayacaklardan…

Selamün Aleyküm Hikmet Fevzi Bereket , Burada
İster akşamdan ön hazırlıklarını yapın ister sahura 1 saat kala kalkıp kolları sıvayın, bu lezzetler hem doyurucu hem de sizi pek fazla yormayacaklardan…


 

Süzme Yoğurtlu ve Reyhanlı Mantı

Malzemeler:

1 su bardağı fırında kızarmış hazır mantı

1 litre su

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kase süzme yoğurt

1 yemek kaşığı krema

2-3 dal maydanoz

Ayrıca:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı kurutulmuş reyhan

 

Hazırlanışı:

Mantıları tuz ilave edilmiş kaynar suda 15 dakika haşlayın. Süzüp servis tabağına aktarın. Üzerine krema ile iyice çırpılmış süzme yoğurdu dökün. Tavada tereyağını kızdırın, toz biber ile kuru reyhanı ekleyip karıştırın. Baharatlı tereyağını yoğurdun üzerine dökün. Maydanoz serpip hemen servis yapın.



Patatesli Rulo Börek

Malzemeler:

4 adet hazır yufka

6 adet orta boy patates

100 gram margarin

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 adet yumurta

1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri İçin:

Susam

Çörek otu

Haşhaş tohumu

 

Hazırlanışı:

Patatesleri iyice yıkayıp süzdükten sonra geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli örtecek kadar su ilave edin. Patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuğunu soyup bir miktar su ilave ederek çatalla ezin. Benmari usulü erittiğiniz margarini ve zeytinyağını bir kasede karıştırın. Yufkayı geniş bir tezgahın üzerine serin. İkinci yufkayı da üzerine yayıp yağlı karışımdan kaşık yardımı ile yufkanın üzerini yağlayın. İç malzemesi için; Ezilmiş patateslere tuz, karabiber ve yumurta akını ilave edin, karıştırın. İki kat olan yufkaların üzerine iç malzemeyi yayın ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu, yuvarlak dilimler elde edecek şekilde iki parmak kalınlığında kesin. Dilimlerin üzerine yumurta sarısı sürün. İsteğe göre çörek otu, susam ve haşhaş tohumu gibi malzemelerle çeşnilendirin. Fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

 

Tahinli Katmer

Malzemeler:

Hamuru İçin:

5 su bardağı un (tepeleme)

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz 

İç Malzemesi İçin:

100 gram eritilmiş tereyağı

1 su bardağı tahin

 

Hazırlanışı:

Hamuru için; Unu yoğurma kabına alın. Tuzu ekleyip harmanlayın. Suyunu ilave edip pürüzsüz ve yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Tereyağını eritip ılıttıktan sonra tahinle birlikte karıştırın. İç malzemeniz hazırdır. Hamurdan bir tanesini un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Hamur topunun da üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpip oklava yardımı ile yemek tabağı büyüklüğünde bir yufka elde edin. Yufkanın üzerine 3 yemek kaşığı kadar tahinli karışımdan sürün. Yufkayı rulo şekline getirip spiral şeklinde (gül şekli) sarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Gül şeklindeki hamurları bir tepsiye dizin, üzerlerini streç folyoyla örtüp buzdolabında en az 6 saat bekletin. Hamurları buzdolabından çıkartıp tezgahın üzerine alın. Merdane yardımı ile pasta tabağından biraz daha büyük olacak şekilde hamuru açın. Tabanı geniş ve düz bir tavada veya sacda, her iki tarafı kızaracak şekilde pişirin.

 

Tahinli katmerden, patatesli rulo böreğe... Sahur sofralarınızın baş tacı olacak enfes tarifler bu ay Yemek Zevki dergisinde.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski